Att tänka på innan loppet

Om du ska delta i ett lopp finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Det är så klart viktigt att vara i bra fysisk form lagom till loppet. Det är också viktigt att sköta förberedelserna sista tiden innan loppet extra noga, det kan ge dig en extra fördel när du väl befinner dig i löpspåret.
Lopp

Innan tävlingsdagen

Något du behöver börja med i god tid är att vänja fötterna vid dina löpardojor. Finns det något värre än att få skavsår under ett maratonlopp? Det bästa sättet är helt enkelt att använda skorna så mycket som möjligt innan loppet. Om det blir för jobbigt att byta till de nya skorna direkt kan det vara bra att använda ditt gamla par också för att sedan byta ut dem helt mot det nya över en tid. Köp både kläder och skor långt innan det är dags för loppet så du har tid att prova dem och ”springa in” dem. Du vill inte upptäcka att det finns en söm på löpartröjan som skaver fem kilometer in i loppet. Finns det du behöver inte lokalt går det alltid att beställa på nätet.

Glöm inte heller sömnen! Sömn är a och o i maratonsammanhang så se till att få en god natts sömn dagarna innan loppet och särskilt natten före.

Dags för maratonet

När dagen med stort D äntligen kommit gäller det att du har en plan för kost. Du kan läsa en hel del tips på löparsidan marathon.se Det gäller att balansera hur mycket du äter innan loppet, du vill inte äta för mycket så du får håll men inte heller för lite då det kommer att påverka dina energidepåer. En bra blandning av protein och kolhydrater är också att föredra.

Det kan kännas svårt att inte äta mycket innan loppet, särskilt om du har hotellfrukost. Det viktigaste är dock att inte göra några förändringar i din diet – du vill inte råka ut för en orolig mage under loppet. Äter du normalt havregrynsgröt till frukost, gör det även maratondagen. Gör hellre så att du unnar dig något riktigt gott efter loppet, så du har något att se fram emot och belöna dig med.

När det gäller vatten ska du dricka lika mycket som vanligt på tävlingsdagen. Utnyttja vattenstationerna till fullo – och gå medan du dricker. Du får en paus, hinner dricka upp och riskerar inte att svälja fel. Du kan gå vid varje vattenstation och fortfarande få en bra tid! Ha gärna med dig energigel och ta en påse när du känner att krafterna börjar tryta. Och lycka till!