Löpning med hund

Löpning är inte bara något som passar människor. Även hundar kan få stort nöje och må bra av att få ta sig ut och löpträna regelbundet. Här följer några tips på hur man tar med sig hunden nästa gång man ger sig ut på ett träningspass.

Precis som när man själv började är det bäst att mjukstarta hunden med löpningen. Kör inte fullt ut första gången, utan satsa istället på något mer likt ett joggingpass och se hur det fungerar för hunden. Var uppmärksam både under och efter löpningen hur hunden mår.

Det kan dock kräva att man tränar upp hunden att springa längs med en istället för bakom eller framför. Börja då med att träna lite kontaktövningar vid promenaderna och belöna hunden när de går längs med.

För att löpningen ska fungera så bra som möjligt kan det vara fallet att man behöver en bättre anpassat sele eller något annat som gör löpningen enklare för både. Titta runt i butiker som Häromi och se om det finns något som kan passa denna aktivitet.

Under löprundan är det som sagt viktigt att se hur hunden mår. Märker man exempelvis att den saktar ned eller helt stannar av är det viktigt att man låter den vila en stund. Testa nästa gång att köra lite lugnare tempo eller en kortare löprunda. Hundens kondition kommer att byggas upp med tiden och ju mer man är mån om hundens upplevelse desto roligare kommer den tycka att det är.

Slutligen är det viktigt att tänka på hundens förutsättningar för löpning. Ålder, ras, storlek och eventuella medicinska faktorer måste alla tas med i beräkning för hur mycket de klarar av. Vad gäller just ålder måste man veta att en valp inte ska motionstränas. Om en hund är eller har varit sjuk är det bäst att höra sig för hos sin veterinär för att få godkänt att motionera innan man ger sig ut.