Stockholm Maraton

Stockholm Marathon, även kallad Stockholmsmaran, är ett årligen återkommande maratonlopp genom centrala Stockholm och är Sveriges största maratonlopp. Starten går på Lidingövägen i anslutning till Stockholms Olympiastadion med målgång inne på station. Loppets distans är klassiska 42 195 meter.

marathonStockholm Marathon arrangerades för första gången den 4 augusti 1979. Numera arrangeras loppet i början av juni även om det har hänt att loppet ibland har har flyttats till maj, för att inte krocka med andra publikfavoriter.

Sedan starten har Stockholm Marathon varit det utan jämförelse största marathonloppet i Sverige och lockar numera 18 000 anmälda deltagare per år. När Stockholm Marathon hölls för första gången 1979 deltog hela 2 155 löpare varav 69 var kvinnor. Sedan augusti förra året går tävlingen under beteckningen Asics Stockholm Marathon, döpt efter den nuvarande japanska huvudsponsorn Asics.

Under 2011 livesändes Stockholm Marathon direkt på hemsidan marathon.se, universalsports.com och på TV4. Tävlingen sändes även i efterhand i USA på TV kanalen Universal Sports.

Det finns tre huvudkontroller längs spåret som löparna måste passera inom en viss tid. Dessa är placerade på Greve von Essens väg, Strandvägen och på Söder Mälarstrand. Målgången sker på Stockholms Olympiastadion och stängs sex timmar efter att startskottet har gått för loppet.