Rätt utrustning

SpringskoNär du springer så är det viktigt att du har lite koll på vad det är du har på dig på kroppen. Förstås så är det ju enkelt att räkna ut att det är skorna som är den viktigaste komponenten.

Skorna

Ja med tanke på att om du ska springa en sväng en 24-gradig svensk sommardag så är det kanske inte så viktigt med ett ordentligt funktionsunderställ, då vill du nog helst ha så lite kläder som möjligt för att inte smälta bort. Men när det handlar om skorna så spelar det ingen roll om det är nollgradigt eller utlandsvärme – de behöver alltid vara av god kvalitet. Det man ska ha i åtanke är dock att ett par skor som någon annan säger fungerar bra för dem, nödvändigtvis kommer vara bra för dig. Det finns en stor mängd av bra löparskor på marknaden, men även den allra bästa kan vara dålig för just dina fötter och din kropp. Vilken modell du ska beror på om du har smala eller breda fötter, höga eller låga fotvalv, hur mycket du springer, hur ditt löpsteg samt om du har några problem med rygg, knän, vrister och så vidare. Det är att föredra att vända sig till en återförsäljare med god kunskap om man väljer rätt sko till rätt fot.

Funktionsstrumpor

Funktionsstrumpor skriver vi, onödigt tänker kanske någon. Om det är onödigt att lägga pengar på funktionsstrumpor är också det lite en fråga om i vilken mängd man springer. Springer du ett par kilometer per vecka så klarar sig nog dina fötter utan problem utan funktionsstrumpor. Men springer du lite mer än så så är det att föredra. Det som funktionsstrumpor framförallt gör är att de på sommaren håller fötterna torra och på vintern varma samt minskar risken för skavsår. Det gör också så att skinnet på foten generellt nöts mindre eftersom sockan gör att foten sitter stabilare i skon och minskar friktionen som kan uppstå. Det finns strumpor i flera prisklasser, du väljer förstås själv vad du känner att du behöver, men att välja ett par som är sydda för respektive fot är åtminstone att föredra.

Pronation

Pronation är i normala fall något som är bra för dig.  Våra fötter behöver pronera (rulla inåt)  och supinera (rulla utåt) för att vi ska kunna gå rätt. Pronationen dämpar stötar och supinationen driver fötterna framåt, tillsammans är de en av kroppens naturligt stötdämpande mekanismer.

Problem uppstår när pronationsrörelsen blir för djup och pågår för länge, överpronation, eftersom foten då inte hinner återhämta sig och får tillfälle att supinera. Det här orsakar ett onaturligt gångsätt och ger ett överdrivet slitage i muskler, leder och ligament.

Orsaker till att du får problem med  pronation kan vara flera:
  • arv från en eller båda föräldrar
  • ålder
  • övervikt
  • graviditet
  • stående/gående arbete, speciellt på hårda betonggolv.
Går pronation att behandla?

Nersjunkna fotvalv och platta fötter går att behandla effektivt genom att ha inläggssulor i dina skor. Ortopediska inlägg ordineras och skräddarsys av en fotspecialist eller så använder du en standardtillverkad ortopedisk inläggssula. Om du inte har medicinska fotproblem så  behöver du i allmänhet inte dyra skräddarsydda inlägg mot din överpronation.