Vanliga skador och hur du undviker dem

Innan man börjar med löpträning är det en god idé att läsa på och lära sig om hur man förebygger onödiga skador som är relaterade till löpning. Det är viktigt att undvika långa uppehåll i träningen och i värsta fall sjukskrivningar från jobb eller skola. Vad många kanske inte känner till är att 99 av 100 löpskador främst beror på överansträngning under träningen. Men det kan du enkelt undvika med lite planering för din träning.

StretchingAlla människor behöver få träna i sin egna takt. Om du börjar långsamt och gradvis vänjer kroppens muskulatur vid att springa längre och längre sträckor slipper du skadorna. En annan viktig sak är att inte välja den backigaste slingan för träningen. Att springa nedför en backe sliter mycket på knän och ligament. Att börja med platt terräng och mjukt underlag är alltid bäst.

De flesta som har sprungit eller promenerat långa sträckor har vid något tillfälle drabbats av så kallad benhinneinflammation. Benhinneinflammation drabbar skenbenet och ömheten uppstår på grund av våldsam belastning som orsakar en stressreaktion i benet.

Om du drabbas av benhinneinflammation är det viktigt att ta ett längre uppehåll från träningen och massera det ömma området mjukt under ett par dagar. Det hjälper läkningsprocessen. Om det gör ont på insidan måste du införskaffa nya löparskor som är anpassad för din träning eller eventuellt skaffa specialinlägg som rättar till fotställningen så att dina fötter vrider inåt under löpningen. Du kan ganska enkelt undvika benhinneinflammation med rätt skor och ett träningsprogram anpassat efter din förmåga.