Löparknä – förebygga, behandla och hantera

Löparknä är en väldigt vanlig skada bland löpare, som ju namnet antyder. Många amatörer och professionella löpare har drabbats av detta och medan vår kunskap om skadan är ett viktigt verktyg i hur vi bland annat kan förebygga den kommer det alltid finnas en risk inblandad med denna träningsform. Här tittar vi närmare på löparknä, hur man förebygger, behandlar och hanterar skadan.

Orsak

Många faktorer agerar tillsammans för att orsaka en skada som löparknä. Men en av dem kan också vara ensam ansvarig för skadan. En vanligt orsak till löparknä är att löparen springer snabbare eller längre än kroppen byggt upp sig för. En person med plattfot eller höga vrister ligger också i större riskzon att drabbas av löparknä på grund av hur fötterna och benen rör sig vid löpning. Slutligen lider man även större risk för detta om man har en dålig löpstil.

Förebygga

Har man tidigare drabbats av löparknä är det alltid viktigt att försöka komma tillbaka gradvis. Korta ned distansen och trappa sedan upp den långsamt över många veckor tills den är tillbaka på nivån innan skadan. Ökningen bör aldrig vara mer än 10 % per vecka.

Att stretcha noga efter löppasset kan också hjälpa. Gör det dock aldrig innan. Det kan även hjälpa att lägga en ispåse över knäna i 20 minuter efter stretchingen. Se till att ha en handduk mellan påsen och huden bara.

Behandla

Behandlingen av löparknä är i stort sett vila. Skadan kan gå över fortare om man regelbundet stretchar knäet. Smärtan är ofta hanterbar utan läkemedel, men besväras man ordentligt av den kan receptfria värktabletter ofta räcka. I allvarliga fall händer det att läkare ger en kortisonspruta direkt där smärtan upplevs. Det händer även att man genomför en operation för att förlänga senan.

När knäet är tillräckligt bra för att kunna löpa igen är det som sagt rekommenderat att börja försiktigt och trappa upp gradvis för att inte få återfall.

Hantera

Riktigt aktiva personer har svårt för att sitta still och om löpning är en del av vardagsrutinen kan det vara svårt att inte få utlopp för energin på något sätt medan man väntar på att skadan ska läka. Är man fast besluten om att hålla uppe aktivitetsnivån kan man alltid titta på konditionsträning som inte belastar knäet på samma sätt. Ett bra exempel är cykling och medan det naturligtvis kostar en slant att skaffa sig en lämplig cykel kan det vara något man får bra användning av i framtiden också. Simning är också ett bra alternativ för konditionsträningen.