London maraton

London maraton är en av de populäraste maratonloppen i världen. 2013 deltog över 34, 000 löpare. London har anordnat maratonlopp i 32 år. Förra året slogs ett nytt rekord av Tatyana McFadden i kvinnliga handikapploppet. Och vi är alla nyfikna om det blir fler rekord i år.

Varje år planeras en bana på 26 miles (41.8 km) i Londons centrum. London ligger på relativt plan mark men det följer alltid med en karta som visa vart banan går upp och ner. Tyvärr är det Berlins maratonlopp som sägs vara det mest förlåtande då det har minst backar. Under 2014 börjar Londons 33:e lopp i Greenwichpark och Blackheath. Det finns tre startplatser på grund av de olika kategorierna man kan springa i. Vilka som börjar i vilken färg kan variera men under 2013 såg den ut som följande: den blåa startpunkten i Blackheath var för elitlöparna och mästerskapstävlarna, men även för sjuka och skadade samt utländska maratonlöpare. Den röda startpunkten var tillägnade äldre med snabb tid samt de välgörenheter som köpt in sig i tävlingen med guld- eller silverobligationer. Den gröna startpunkten var för äldre med lite sämre springtider och för media och kändisar som valt att springa. Detta skapar även en bättre start för alla med tanke på den mängd människor som ställer upp. Det finns mer bra information att läsa om London maraton på deras officiella hemsida.

Running

Loppet går genom Londons gator och vissa sträckor springer man dubbelt. Slutet är på The mall vid Buckingham Palace. Alla maratonlöpare får en påse vid start för att förvara sina värdesaker och kläder i. Dessa körs sedan med lastbilar till slutstationen där man kan hämta upp dem.

Förra året vann  Tsegaye Kebede från Etiopen det manliga elitloppet och kenyanen Priscah Jeptoo vann det kvinnliga. De slog inga rekord men fick bra tider. Tsegaye har många vinster bakom sig sedan han debutera som långdistanslöpare 2006. Han tog brons i Beijing 2008 och har vunnit både 2010 och 2013 års London maraton. I år kommer han få ordentligt med motstånd när fyra andra världsmästare inom långdistans tar plats vid startlinjen. Tsegaye kommer att springa mot olympiska mästaren Stephen Kiprotich och Wilson Kipsang som håller rekord för bästa maratontid.

Ju närmare vi kommer 13 april, desto mer information kommer att släppas och i slutändan kan man även spela på loppet. I och med att så många stora namn kommer att delta, kommer spelsugna att flockas till tävlingen för att se om de kan tjäna en slant. Och bryr man sig inte om de manliga elitlöparna kan man alltid satsa några slantar på kvinnorna. Förra årets vinnare, Priscah, har vunnit lopp i  Paris, Turin och New York.  Men hon får bråka om första platsen med sex-sju stycken andra maratonvinnare såsom Edna Kiplagat, Tirunesh Dibaba, Tiki Gelana och Florence Kiplagat (inget släktskap med Edna Kiplagat).