Vinterlöpning
De som gillar löpning finner det ibland svårt att hålla uppe sin träning under vintertid, många drar sig från att springa utomhus och går över till att träna på löpband, byter till ett annat träningssätt eller halkar helt enkelt efter i sin träning. Men det behöver inte vara så.
Trelagersprincipen
När man ska klä sig för kyla är detta en väl beprövad metod att hålla sig varm. Det innersta lagret ska transportera bort svett från kroppen och således hålla en torr, bäst är ett tunt åtsittande plagg av ylle eller polyester. Mellanlagret ska isolera men fortfarande låta huden andas, en lagom tjock fleece- eller ylletröja gör jobbet. Det yttersta lagret ska skydda mot vinden, här går man aldrig fel med en klassisk löparjacka. Om det inte är för kalt och fuktigt ute kan man klara sig med lager ett och två, eller ett och tre.
Värmeförlust
Man trodde länge att man förlorade mest värme via huvudet och att det därför var så viktigt att ha på sig en mössa när det var kallt, men faktum är att värmeförslut sker genom att någon kroppsdel är blottad. För att förhindra värmeförlust i så stor utsträckning som möjligt är det viktigt att man se till att täcka så mycket man kan, vilket naturligtvis inkluderar huvudet och händerna.
Skor
När man tränar vinterlöpning kommer man förr eller senare stöta på is och det är viktigt att man är beredd på det. De bästa skorna för detta är faktiskt helt vanliga löparskor, inte de grovmönstrade terräng- och vinterlöparskorna som passar för snö och lera. Behöver man ny skor kan man hitta ett bra utbud hos Länna Sport. Det kan även vara en bra idé att införskaffa ett par broddar för bättre fäste på is.
Teknik
Ska man springa på is är det bäst att man lutar sig lätt framåt och löper med korta steg och hög frekvens, på så sätt kommer man längre fram på foten och undviker att halka när man landar. Det är lättare att hålla balansen med denna stil, om fötterna skulle glida undan har man tyngdpunkten riktad åt samma håll som man rör sig. Springer man i djupsnö är det viktigt att ta korta steg och fokusera på att lyfta upp foten istället för att bryta genom snön. Undvik helst att böja höfter och luta framåt, det är bättre att spänna bålmusklerna, hålla sig upprätt och pendla kraftigt med armarna i takt med benen. För fler tips om vinterlöpning kan man läsa en artikel som finns på iForm.se.