Att tänka på vid skoval

Ingen del av en löpares klädsel är lika viktig som skovalet. Skornas uppgift är att på ett så effektivt sätt som möjligt minska påfrestningarna från löpningen och ge foten stabilitet. 

löparskor på hylla

Det första man bör ta reda på är vilken typ av fot man har. Om man huvudsakligen belastar foten på insidan, alltså på hälen och vid stortån så har man ”överpronation”. Har man detta så behöver man en sko som har extra stöd på insidan och på så sätt jämnar ut belastningen så mycket som möjligt.

Om man istället har problem med det motsatta, att alla belastning läggs på utsidan av foten så har man problem med ”underpronation”. I detta fallet behöver man istället en sko som har bra med stötdämpning. Den skall inte heller ha för mycket stöd under hålfoten då det kan förvärra situationen.

Vid en neutral fottyp så ligger belastningen förhållandevis jämt över hela fotdynan.

Ett sätt att se vilken typ av fot man har är att granska sina gamla slitna skor. Där kan man nämligen se hur sulan slitits och på så sätt lista ut var skon och foten har belastats mest.

Utöver passformen så är det självklart även viktigt att välja en sko som är anpassad för löpstilen. Om man tänker springa på vinter är det till exempel betydligt vettigare med trailrunningskor än någon lätt sommarmodell.