Bli en löpare till sommaren

Många av oss har drömmen om att bli en springare. Att bara trä på sig skorna och beta av en mil utan att man håller på att dö av ansträngning. Och den drömmen kan bli sann. 

Börjar du nu kan du vara en av dem som kan springa eller jogga en halv mil under sommaren!

Långsam början

9 av 10 fall som träning är tråkigt eller för jobbigt, beror det på att man försöker fuska och skynda på processen. Det ger ingenting att träna om det är tråkigt eller gör ont. Då kommer du inte orkar få in rutinen, så byt till något annat eller se över efter några fel i din metod.

Du ska börja med väldigt lite joggning under första veckan, en minuts jogging och sedan går du i fem-sex minuter tills pulsen har lugnat ner sig. Hur många minuter du går kan variera beroende på hur tränad du är sedan tidigare. Försök inte att skynda på det hela. Följ schemat du staplat upp så minskar du risken för att du skadar dig eller tröttnar.

När du kommit upp i tempo och joggar flera minuter åt gången kan du träffa ”väggen”. Det är en känsla som många löpare och joggare pratar om, det känns som man sprungit in i en vägg och kroppen orkar inte mer. Man vill bara stanna. Den här väggen ska man jobba sig igenom, för då återkommer euforin av att springa. Enda anledningen varför man ska stanna är om det gör ont eller man får svårt att andas.

Kläderna

En annan viktig del är faktiskt vilka kläder du har på dig. När man är ute och promenerar vill man helst av allt bara var bekväm. Man väljer gärna lössittande byxor och en ledig t-shirt. När du ska jogga vill du inte att vinden ska fastna i lössittande kläder så du ska välja tajtare modeller. Träningstights är perfekt och det finns även fodrade varianter för när kylan återkommer. En tajtare tröja är också att föredra. Välj kläder i funktionsmaterial så huden får andas och du inte kyls ned när du svettas. Majoriteten av sportbutiker som säljer träningskläder har funktionsmaterial i plaggen.

Tänk på att klä dig med lager-på-lager principen under vår, höst och vinter så att du snabbt kan klä på dig om du stannar till eller ta av dig ett plagg om det blir varmare. Det viktigaste vad gäller lager 1 är givetvis att inte ha bomull närmast kroppen då det binder fukt och du snabbt blir kall och blöt utan använd ett underställ i ull eller funktionsmaterial beroende på kylan. Att klä sig rätt är a och o. Ett lager 2 som sedan värmer och transporterar fukten vidare och ett lager 3 som yttersta skal, detta ska gärna innehålla ett membran som transporterar bort överskottsvärme men ändå stänger ute vind och väta.

Skorna

Du behöver bra, dämpande skor för att kroppen ska orka med de nya rörelserna. Dina knän och fötter utstår din kroppsvikt gånger 10 när du springer, än när du går, och om skorna inte är anpassade efter denna belastning kan du få problem. Köp jogging- eller löpningsskor på en sportbutik, inte vandringskängor eller sportskor som ska användas inomhus. Där kan du lätt få hjälp med vilken sko du behöver, det är inte bara dämpningen som är viktig utan även om du behöver extra stöd på insidan eller utsidan foten. Rätt val leder till bättre träning och bättre resultat.