Rätt kläder för rätt väder

Alla känner nog till det gamla talesättet ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”, och medan vi alla är medveten om att det helt klart finns dåligt väder har talesättet ändå en poäng. Med rätt kläder är det inte många gånger som vädret kan stoppa en om man vill ut och springa en runda.

1792142-healthy-people-jogging-in-forest

När det är varmt och soligt ute behöver man sällan ha mer än ett lager på sig, och här behöver man bara tänka på att lagrets viktigaste funktion är att transportera svett bort från huden så att den håller sig torr. Många kvinnor bör dock även ha på sig en sportbehå som stabiliserar bysten. Men vare sig man är kvinna eller man är det alltid att föredra att det lager som har kontakt med huden inte sitter löst, detta är speciellt viktigt för bröstvårtorna som på grund av kombinationen av svett och friktion annars kan bli riktigt ömma och i värsta fall börja blöda.

När det inte riktigt är varmt nog att klara sig med en tunt lager är det bästa oftast att helt enkelt ta på sig en löparjacka. Dessa är inte speciellt tjocka men vindtäta och mycket bra att isolera kroppen. Regnar det kan man dessutom hitta vattentäta löparjackor, men dessa ska man vara mer försiktigt att använda under tyngre träningspass då det inte andras lika bra.

Börjar det bli ännu kallare är det dags att fundera på att ta på sig saker som mössa och handskar, dessa kommer att hjälpa en att hålla värmen och göra löprundan mycket mer bekväm. Benen kan man mer effektivt skydda mot kylan om de är av lycramaterial.

Löpning ska ju trots allt inte bara vara för motionens skull, det ska ju också vara roligt och när inte vädret gör löpningen jobbigare är det mycket enklare att njuta av träningen.